Accepteer niet zomaar de kleine lettertjes

Gepubliceerd op 27-10-2021

Waarom het van belang is om te weten waar je mee akkoord gaat.

Iedereen doet het, algemene voorwaarden accepteren zonder dat je deze daadwerkelijk hebt gelezen. Bijvoorbeeld wanneer je snel een bestelling wilt afronden of omdat de algemene voorwaarden zo lang en ingewikkeld zijn dat je er absoluut geen puf meer voor hebt. Als consument vallen de risico’s die hiermee gepaard gaan gelukkig mee door de bescherming die wetten in Nederland bieden aan de consument, maar als ondernemer krijg je die bescherming niet en kan het accepteren van algemene voorwaarden behoorlijk wat risico’s met zich meebrengen.

Wat mag je afspreken in je algemene voorwaarden?
In de algemene voorwaarden zet je als ondernemer de algemene regels die naast de afspraken in de hoofdovereenkomst en/of offerte altijd gelden op jouw aanbod. Aangezien ondernemers niet beschermd worden door het consumentenrecht  mag ondernemer A in principe alles afspreken met ondernemer B. Dit is precies de reden waarom je goed moet opletten bij het accepteren van de beruchte kleine lettertjes.

Wat zijn de risico’s
De risico’s die je hierdoor wellicht neemt zijn er zeer veel en erg uitgebreid. Van het opleggen van onredelijke hoge boetes, onredelijke vrijwaringen en ongunstige afspraken met betrekking tot je intellectueel eigendom. Enkele algemene aandachtspunten met betrekking tot het wel of niet accepteren van algemene voorwaarden zijn:

  • Begrijp je alles wat er staat? Zet geen handtekening wanneer je niet begrijpt wat de gevolgen kunnen zijn.
  • Heb je voldoende mogelijkheden over wanneer de leverancier zijn afgesproken verplichtingen niet nakomt, of worden deze uitgesloten?
  • Voel je je op gemak bij de overeengekomen boetes?
  • Kan jij je vinden in de vrijwaring? Vaak zie je dat een leverancier een vrijwaring vraagt voor zaken waar de leverancier zelf invloed op heeft en jij niet, in zo’n geval is de vrijwaring niet al te redelijk.
  • Wanneer je iemand inschakelt om bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermde werken te maken, is het verstandig om te kijken of de algemene voorwaarden iets bepalen over de licentie en of deze in lijn is met jouw voorgenomen gebruik.

Wij kunnen natuurlijk nog veel meer voorbeelden opnoemen, maar het belangrijkste is dat het duidelijk is wat je afspreekt en dat jij hiermee akkoord wilt gaan. Weinig ondernemers doen het, maar het is niet vreemd om te onderhandelen over de algemene voorwaarden.

Begrijp je niet helemaal wat er staat of wil je zeker zijn dat je geen onnodige risico’s aangaat? Met een abonnement van Jurr kan je al voor € 72,- per document de algemene voorwaarden laten controleren door een jurist. Deze kan je snel wijzen op mogelijke risico’s.

Geen abonnement? Maar wil je wel je juridische documenten laten controleren op mogelijke risico’s? Dat kan natuurlijk ook klik hier voor meer informatie.