Valkuilen bij het onderteken van een contract

Gepubliceerd op 23-06-2023

Mooie deal gesloten? Ontkurk de champagne pas na controle van het contract.

Het ondertekenen van contracten is superbelangrijk voor ondernemers. Het is vaak de bevestiging van een mooie deal, samenwerking of nieuwe klant. Maar vergeet niet het contract goed door te nemen of te laten controleren. Hier zijn een paar veelvoorkomende valkuilen voor ondernemers bij het ondertekenen van een contract.

Je begrijpt de voorwaarden niet, of in ieder geval niet helemaal.
Als ondernemer moet je nooit zomaar akkoord gaan met algemene voorwaarden zonder ze goed door te lezen. Als je een consument bent, kun je er nog wel mee wegkomen, omdat de wet in Nederland consumenten supergoed beschermt. Maar als ondernemer geldt dat niet. In principe zijn de schriftelijke afspraken die je maakt met andere partijen als ondernemer de belangrijkste leidraad.

Niet onderhandelen
Stel je voor, je hebt net die enorme klant weten binnen te halen. Een dag later krijg je stapels papierwerk binnen, of je alles even wilt ondertekenen. Je vindt ziet dat er een paar erg sterke bepalingen in staan, maar wilt niet moeilijk doen dus ondertekent alles. Zonde! Staan er bepalingen in waar je eigenlijk echt niet mee akkoord wilt gaan, geef dit dan aan. Onderhandelen over de voorwaarden is heel normaal.

Geen kennis van wet- en regelgeving
Veel ondernemers gebruiken hun gezonde verstand bij het lezen van contracten, en dat is al een goede stap. Hiermee kun je vaak grote risico’s in contracten herkennen. Maar als je niet op de hoogte bent van de wetten en regels die op het contract van toepassing zijn, kan je het grootste deel van het contract niet goed beoordelen. Dit kan serieuze juridische gevolgen hebben voor je bedrijf.

Onrealistische verplichtingen
Een andere fout die je kunt maken, is instemmen met verplichtingen die buiten jouw macht liggen of die je onmogelijk kunt nakomen. Let op! Blijf realistisch en voorkom boetes die voorkomen hadden kunnen worden door het contract grondig te lezen of te laten lezen.

Eigen belangen niet beschermen
Wanneer je een contract van de wederpartij ontvangt is deze, logischerwijs, geschreven met de belangen van jouw wederpartij in het hoofd. Het is belangrijk om ook afspraken op te nemen in het contract die de belangen van jouw bedrijf beschermen, zoals afspraken over geheimhouding, intellectuele eigendom, vrijwaringen en beëindiging.

Onbekende contractpartij
Voordat je een contract ondertekent, is het van groot belang om eerst onderzoek te doen naar de andere partij. Check of je de juiste bedrijfsgegevens hebt en of de persoon die het contract ondertekent daadwerkelijk bevoegd is om dat te doen. Als je deze controle niet uitvoert, kan je eigenlijk net zo goed het contract links laten liggen.

Risico’s niet goed inschatten
Een dure fout is om de risico’s die verbonden zijn aan het contract niet goed in te schatten. Het is heel belangrijk om te begrijpen welke mogelijke gevolgen er kunnen optreden en te bepalen of de beloningen opwegen tegen de nadelen. Je moet echt een duidelijk beeld hebben van wat er op het spel staat en niet klakkeloos een contract tekenen zonder goed na te denken over de mogelijke risico’s.

Geen mogelijkheid tot contractbeëindiging
Als ondernemer kan het voorkomen dat je in een situatie terechtkomt waarin een contract niet langer voordelig is voor je bedrijf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je contracten afsluit met clausules die je de flexibiliteit geven om het contract op een nette manier te beëindigen. Op die manier kun je, indien nodig, op een goede manier uit het contract stappen zonder dat het schadelijk is voor jouw bedrijf.

Veel om over na te denken. Als ondernemer wil jij je hier waarschijnlijk helemaal niet druk om maken, maar juist snel starten met de nieuwe opdracht. Laat het controleren van je contracten dan ook aan Jurr over. Wij draaien er onze hand niet voor om en geven jou snel en begrijpelijk inzicht in de risico’s, dit doen wij al vanaf € 96,- per contract.

Voor meer informatie, klik hier.